Home | Επικοινωνία
v0.1
v.0.2
 
Καλάβρυτα - Δωμάτια Ενοικιαζόμενα - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Χαρούλα Σταυροπούλου Καλάβρυτα
 

κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα| Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας
Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας

Βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων.
Σε μία καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί & με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν & δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το Ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16μ. και στο μέσο του 12.65μ. με χωρητικότητα 20 ατόμων, επίσης υπάρχει ένα μικρό Τέμπλο με δύο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, όπου κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας την μετέφεραν από τόπο σε τόπο & έτσι ένα βράδυ διανυκτέρευσαν στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της στον κορμό του δένδρου, όπου την είχαν αφήσει...
Έτσι ονομάστηκε Παναγία Πλατανιώτισσα καθώς και το τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαβρύτων.

κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα| Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας

^ Αρχή ΣελίδαςΙερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς


Απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων και σε απόσταση 30χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται το μοναστήρι της Μακελλαριάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Κτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., όπως αναγράφεται και από επιγραφή που σώζεται έως και σήμερα, ώστε να εξιλεωθεί από την σφαγή κατά την περίφημη "Στάση του Νίκα" στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μέσο του Μοναστηριού είναι κτισμένος ο ναός την Παναγίας όπου και εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι αίσθηση προκαλεί η εικόνα τούτη διότι όποια θέση κι αν κοιτάξει ο προσκυνητής την εικόνα τα μάτια Της είναι στραμμένα προς αυτόν.

Το όνομα του μοναστηριού αρχικά ήταν Παναγία η Λιθοστρωτιώτισσα λόγω του ότι είναι κτισμένο πάνω σε βράχο.
Το όνομα "Μακελλαριά" το απέκτησε λόγω του μακελειού που έγινε όταν οι Τούρκοι πήγαν να το κατακτήσουν.
Η παράδοση θέλει τους Τούρκους να απωθούνται από τους μοναχούς και τους υποτακτικούς που βρισκόταν εκεί και το Ηγούμενο της Μονής να κάνει συμφωνία με τον στρατηγό των Τούρκων, ότι εάν σπάσει το καντήλι που θα πετάξουν στο βράχο, τότε θα παραδοθούν, αν όμως δεν σπάσει θα φύγουν χωρίς να κάψουν την Μονή.
Έτσι κι έγινε, πέταξε ο Ηγούμενος το καντήλι  της Παναγίας στο βράχο, κατέβηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες και βρήκαν το καντήλι να κρέμεται από ένα κλαδί ενός δένδρου και μάλιστα με την φλόγα του καντηλιού να καίει ακόμα.
Το ανέβασαν στον στρατηγό τους και εκείνος με τη σειρά του τήρησε την συμφωνία.

Αργότερα όμως έγινε μακελειό μεταξύ των Τούρκων επειδή δεν έκαψαν την Μονή, μιας και ο σκοπός που πήγαν εκεί ήταν αυτός.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας & το κιούπι με το θαυματουργό λάδι που βρέθηκε μέσα στο βράχο όταν ξανακτίστηκε το μοναστήρι μετά την καταστροφή που υπέστη από τους Τούρκους το 1458, το οποίο σώζεται έως και σήμερα.

^ Αρχή Σελίδαςκάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
 

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, στην είσοδο της απεικονίζει τον Τόπο Θυσίας και το Ηρώο Εθνικής Παλλιγενεσίας....επίσης το ρολόι αριστερά είναι ακόμα σταματημένο στην ώρα που έγινε η σφαγή των Καλαβρυτινών.

^ Αρχή Σελίδας


Κάντε κλικ για να δείτε μεγαλύτερη φωτογραφία
Καμπαναριό κεντρικής Εκκλησίας του
Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιφωνίου του Δήμου Καλαβρύτων

Εκτός των προαναφερθέντων Ναών και Μοναστηριών, στα Καλάβρυτα θα συναντήσετε διάσπαρτους πολλούς και αξιόλογους Ναούς που αξίζει να επισκεφθείτε.


< Προηγούμενη Σελίδα | 1 - 2

^ Αρχή Σελίδας

Ιστορία
Αρχ. & Ιστορικοί Χώροι
> Αρχ. Ναός Αρτέμιδος
> Αρχοντικό Παλαιολογίνας
> Μουσείο Ολοκαυτώματος
> Τόπος Θυσίας
> Ηρώο Εθνικής Αντίστασης
> Πύργος Πετιμεζαίων

Θρησκευτικά Αξιοθέατα
> Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου
> Ι.Μ. Αγ. Λαύρας
> Παναγία Πλατανιώτισσα
> Ι.Μ. Μακελλαριάς
> Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Αξιοθέατα Φύσης
> Φαράγγι Βουραϊκού
> Ύδατα Στυγός
> Σπήλαιο Λιμνών
> Δάσος Κάνισκας
> Πλανητέρο
> Καστανόδασος
Χελμός
Χελμός
Δραστηριότητες Βουνού
 > Χιονοδρομικό
 > Πεζοπορία - Ορειβασία
 > Καταφύγια
 > Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Οδοντωτός
Τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος"
Τα γύρω Χωριά
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Για κρατήσεις: Χαρούλα Σταυροπούλου - Κωνσταντίνου Φάσου 11 - τ.κ.: 250.01- Καλάβρυτα
Τηλ.:
26920 22.685 Κινητό: 697.40.49.710