Home | Επικοινωνία
v0.1
v.0.2
 
Καλάβρυτα - Δωμάτια Ενοικιαζόμενα - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Χαρούλα Σταυροπούλου Καλάβρυτα
κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Είναι κτισμένη στην δυτική και κατακόρυφη πλευρά του Χελμού, κτίστηκε το 362 από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Συμεών και Θεόδωρο όπου καθοδηγήθηκαν από την Παναγία δίνοντας τους την εντολή να βρουν την Ιερή εικόνα Της από μαστίχα & κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Αρχικά περιπλανήθηκαν στην περιοχή της Ζαχλωρού, μέχρι που συνάντησαν την βοσκοπούλα Ευφροσύνη η οποία τους καθοδήγησε στο σπήλαιο που βρισκόταν η Ιερή Εικόνα της Παναγίας.
Με μεγάλη ευλάβεια οι δύο Μοναχοί πήραν την εικόνα έξω από το σπήλαιο καθάρισαν από την βλάστηση τον Ιερό Χώρο και γύρω από αυτόν άρχισαν να κτίζουν το Ναό και μικρά κελιά.

Η Ιερά Μονή υπήρξε φάρος της Ορθοδοξίας & φρούριο κατά των Τούρκων κατακτητών.
Δέχθηκε πολλές επιθέσεις όμως ποτέ δεν κατακτήθηκε, αν και καταστράφηκες τέσσερις φορές από πυρκαγιές, το 840, το 1400, το 1640 & το 1934 πάντα η Εικόνα της Παναγίας έμενε ανέπαφη.
Κατά την επίθεση του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1827 είναι γνωστή η ηρωική απάντηση του Ηγουμένου Δαμασκηνού:

«….δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον…αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης, δεν είναι μεγάλο κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες, αν όμως νικηθής …θα είναι εντροπή σου…»

Το Δεκέμβριο του 1943, τα Ναζιστικά στρατεύματα την 8η του μήνα λεηλάτησαν, έκαψαν την Ιερά Μονή και εκτέλεσαν 16 άτομα, Μοναχούς, επισκέπτες & υποτακτικούς όπως επίσης εκτέλεσαν στην θέση Ψηλός Σταυρός εννέα Μοναχούς.
Παρά τις πυρκαγιές & τις λεηλασίες η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου υψωνόταν πιο Μεγαλοπρεπής.

κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία

Σήμερα υψώνεται σε οκτώ ορόφους συνεχίζοντας την ιστορική πνευματική πορεία τους.
Διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων όπως ένα σπάνιο Λάβαρο με τις μορφές τριών Βυζαντινών αυτοκρατόρων, εθνικές στολές, έναν πολύτιμο Σταυρό με Τίμιο Ξύλο, λειψανοθήκες Αγίων και Ιδρυτών της Μονής, Ευαγγέλια σε περγαμήνες και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 3.000 τόμους, καθώς και πλήθος χειρογράφων.

^ Αρχή Σελίδαςκάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
 

Βρίσκεται 5χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, ιδρύθηκε από τον ασκητή Ευγένιο που ήλθε από το Άγιο Όρος, άρχισε να οικοδομείται το 961 στη θέση Παλαιομονάστηρο (δυτικά της θέσης όπου βρίσκεται σήμερα).
Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε υλική υποδομή & έμψυχο δυναμικό.
Έτσι σε κάποιο χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρωθεί 960 Μοναχοί.

Παρά τις καταστροφές που υπέστη από το 1585 έως και την πρόσφατη καταστροφή του Δεκεμβρίου του 1943, με πυρκαγιές, λεηλασίες και εκτελέσεις τριών Μοναχών, που δεν είχαν εγκαταλείψει τη Μονή, κατάφερε και πάλι από τους Μοναχούς όπου είχαν κρυφτεί λίγο πιο μακριά & ξαναγύρισαν όταν είχαν απομακρυνθεί τα στρατεύματα, φέρνοντας μαζί τους κειμήλια και το Λάβαρο της Επανάσταση που διέσωσαν και άρχισαν ξανά από την αρχή την επισκευή και ανοικοδόμηση.
Το 1950, η Μονή με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε πλήρως & τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με καθοδήγηση του Ηγουμένου Φιλάρετου Κωνσταντακόπουλου.

Ο πολύτιμος θησαυρός που βρίσκεται στην Μονή είναι η πρώτη σημαία του Ελληνικού Έθνους το Λάβαρο της Επανάστασης, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β' τη Μεγάλη. τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι Σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.

Επίσης ξεχωρίζει η Κάρα του Αγίου Αλεξίου του "Ανθρώπου του Θεού", πολιούχου της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου & είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398, επίσης η Κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων.

Επίσης ανεκτίμητος θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της Μονής όπου το Αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502.

κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας|Παλαιών Πατρών Γερμανός

1 - 2 | Επόμενη Σελίδα >

^ Αρχή Σελίδας

Ιστορία
Αρχ. & Ιστορικοί Χώροι
> Αρχ. Ναός Αρτέμιδος
> Αρχοντικό Παλαιολογίνας
> Μουσείο Ολοκαυτώματος
> Τόπος Θυσίας
> Ηρώο Εθνικής Αντίστασης
> Πύργος Πετιμεζαίων

Θρησκευτικά Αξιοθέατα
> Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου
> Ι.Μ. Αγ. Λαύρας
> Παναγία Πλατανιώτισσα
> Ι.Μ. Μακελλαριάς
> Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Αξιοθέατα Φύσης
> Φαράγγι Βουραϊκού
> Ύδατα Στυγός
> Σπήλαιο Λιμνών
> Δάσος Κάνισκας
> Πλανητέρο
> Καστανόδασος
Χελμός
Χελμός
Δραστηριότητες Βουνού
 > Χιονοδρομικό
 > Πεζοπορία - Ορειβασία
 > Καταφύγια
 > Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Οδοντωτός
Τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος"
Τα γύρω Χωριά
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Για κρατήσεις: Χαρούλα Σταυροπούλου - Κωνσταντίνου Φάσου 11 - τ.κ.: 250.01- Καλάβρυτα
Τηλ.:
26920 22.685 Κινητό: 697.40.49.710