Home | Επικοινωνία
v0.1
v.0.2
 
Καλάβρυτα - Δωμάτια Ενοικιαζόμενα - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Χαρούλα Σταυροπούλου Καλάβρυτα
 

Κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία Κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα Τόπος Θυσίας
Τόπος Θυσίας - Εκτέλεσης Καλαβρυτινών

Τα Καλάβρυτα είχαν τον πρωτεύοντα ρόλο στην Ελληνική Ανεξαρτησία μιας και η σπίθα της επανάστασης άναψε εκεί, όπου υψώθηκε στις 25 Μαρτίου 1821 το Λάβαρο της Επανάστασης που σήμανε στην αρχή του Αγώνα για την λευτεριά από τον τουρκικό ζυγό.
Όλα ξεκίνησαν το 1817 όταν ο εκπρόσωπος της "Φιλικής Εταιρείας" Αντώνιος Πελοπίδας, με σκοπό τον προσηλυτισμό των Αχαιών στις επαναστατικές αρχές τις οργάνωσης έφθασε στην Πάτρα από την Κωνσταντινούπολη και κατάφερε με την κατήχηση του να φέρει τους Αχαιούς στην πρωτοπορία του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας.
Η πρώτη σύσκεψη, χωρίς όμως να έχει θετικά αποτελέσματα, έγινε στις αρχές του Φεβρουαρίου το 1821 στο Αίγιο, ενώ το πρώτο ένοπλο συλλαλητήριο έγινε στην Πάτρα στις 12 Φεβρουαρίου.

Τα πρώτα κρούσματα όμως της Επανάστασης, ξεκίνησαν από τα χωριά των Καλαβρύτων με τους αγωνιστές: Νικόλαο Χριστοδούλου ή Σολιώτη, Ανδρέα Πετιμέζα, Παν. Φωτήλα, Αναγν. Κορδή, Ιωάννη Χοντρογιάννη, Λάμπρο Ποντιώτη ή Λαμπρουλιά, Αναγν. Γιαννόπουλο ή Πάντζο Πητσουνά κ.α. που με δική τους πρωτοβουλία χτύπησαν τους κατακτητές σε διάφορα σημεία όπως: στο χωριό Αγρίδι, στην Βερσοβά, στα Αρφαρά, στην Χελωνοσπηλιά κ.α.  Η αποκορύφωση μάλιστα ήταν η πολιορκία των Τούρκων στο κάστρο των Καλαβρύτων, στις 20 Μαρτίου, η κατάκτησή του & η απελευθέρωση της περιοχή στις 25 Μαρτίου.

Κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία
Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγενεσίας

Μετά τους Καλαβρυτινούς ακολούθησαν και οι Πατρινοί όπου έκλεισαν τους Τούρκους στο κάστρο και άρχισαν την πολιορκία του στις 23 Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση του
Παν. Αναστασόπουλου ή Καπετάν Καρατζά. 
Η εξέγερση πήρε σύντομα τον δρόμο μιας γενικευμένης Επανάστασης λόγω του "Αχαϊκού Διευθυντηρίου" που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη "Παλαιών Πατρών Γερμανό" & λόγω της προκήρυξης που διαδόθηκε προς τους πρόξενους των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στις 26 Μαρτίου όπου εκφραζόταν η επιθυμία των Ελλήνων να αγωνιστεί για την ελευθερία του.
Μετά την απελευθέρωση της χώρας και τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, οι Αχαιοί και πάλι πρωτοστάτησαν για την απελευθέρωση δούλων, αδελφών & εδάφων.

Κατά την πρόσφατη ιστορία του 1940-1944 η Αχαΐα επλήγη από την μανία κατακτητών πρώτα το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν οι Ιταλοί εισβολείς βομβάρδισαν το άμαχο πληθυσμό της Πάτρας & στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όπου τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την πόλη των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλο τον αρένα πληθυσμό της, ηλικία από 13 ετών και άνω.

Κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία | Καλάβρυτα Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Κάντε "κλικ" για να δείτε μεγαλύτερη Φωτογραφία
Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

^ Αρχή Σελίδας

Ιστορία
Αρχ. & Ιστορικοί Χώροι
> Αρχ. Ναός Αρτέμιδος
> Αρχοντικό Παλαιολογίνας
> Μουσείο Ολοκαυτώματος
> Τόπος Θυσίας
> Ηρώο Εθνικής Αντίστασης
> Πύργος Πετιμεζαίων

Θρησκευτικά Αξιοθέατα
> Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου
> Ι.Μ. Αγ. Λαύρα
> Παναγία Πλατανιώτισσα
> Ι.Μ. Μακελλαριάς
> Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Αξιοθέατα Φύσης
> Φαράγγι Βουραϊκού
> Ύδατα Στυγός
> Σπήλαιο Λιμνών
> Δάσος Κάνισκας
> Πλανητέρο
> Καστανόδασος
Χελμός
Δραστηριότητες Βουνού
 > Χιονοδρομικό
 > Πεζοπορία - Ορειβασία
 > Καταφύγια
 > Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Οδοντωτός
Τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος"
Τα γύρω Χωριά
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Για κρατήσεις: Χαρούλα Σταυροπούλου - Κωνσταντίνου Φάσου 11 - τ.κ.: 250.01- Καλάβρυτα
Τηλ.:
26920 22.685 Κινητό: 697.40.49.710